Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ
0000008546
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000008546
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ
Χρονολογία Παραγωγής
2002
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ
Κατηγορία
ΠΟΡΤΡΕΤΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίληψη
Σειρά ντοκιμαντέρ του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
Περιγραφή Περιεχομένου
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» ερευνά τη ζωή και το έργο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (γενν. 1883-πέθ. 1957). Παρατίθενται πληροφορίες για τη γενέτειρά του Μυρτιά στην Κρήτη, τα σχολικά του χρόνια και τις σπουδές του. Η συγγραφική του δραστηριότητα ξεκινά στα 1906 μόλις έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, με τη δημοσίευση του δοκιμίου «Η Αρρώστια του Αιώνος» στο περιοδικό «Πινακοθήκη». Μελετητές του έργου του καταθέτουν τις απόψεις τους και γίνεται πλήρης παρουσίαση με τη συνοδεία φωτογραφικού υλικού, τόσο της προσωπικής-οικογενειακής ζωής όσο και του συγγραφικού και μεταφραστικού του έργου, με εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Η παρουσίαση επιστολών του συγγραφέα Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στο φίλο του, συγγραφέα επίσης ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, χρησιμοποιείται ως έμμεση αλλά ουσιαστική προσωπική «παρουσία» του συγγραφέα στην εκπομπή. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις, τους προβληματισμούς του, τα ταξίδια του και τις συναναστροφές του με προσωπικότητες τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας πνευματικής ζωής, κάνοντας ταυτόχρονα αναδρομή σε σύγχρονα ιστορικοπολιτικά γεγονότα της εποχής του Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
Μιλούν οι συγγραφείς ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ο ποιητής ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ και ο πανεπιστημιακός καθηγητής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ.
Την εκπομπή πλαισιώνει επίσης αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό: προβάλλονται, μεταξύ άλλων, πλάνα αρχείου από ιστορικά γεγονότα του μεσοπολέμου, σκηνές από το σίριαλ του Β. Γεωργιάδη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», και περιέχονται ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
Τίτλοι έναρξης.
00:01:24:00
Πλάνο σε φυλλωσιά δέντρου. Στη συνέχεια ο φακός εστιάζει σε προτομή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Εμφανίζεται κάρτα που αναγράφεται: «Οι Κινέζοι έχουν μια μεγάλη κατάρα: «την κατάρα μου νάχεις και να γεννηθείς σ’ ενδιαφέρουσα εποχή» Ποιό ’ναι λοιπόν εμάς τώρα το χρέος; Να μετατρέψουμε την κατάρα σ’ εβλογιά» Ν. Καζαντζάκης 1947. Ακούγεται ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ να διαβάζει σκέψεις του.
00:01:35:00
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Εμφανίζεται ο τίτλος της εκπομπής «Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ». Ακούγεται ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ να παρουσιάζει σκέψεις του.
00:01:48:00
Οι εξωτερικοί χώροι του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού ΒΑΡΒΑΡΟΙ, σημερινή ΜΥΡΤΙΑ. Ακούγεται ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ να διαβάζει σκέψεις του και στη συνέχεια η αφηγήτρια παραθέτει πληροφορίες βιογραφίας του συγγραφέα.
00:01:57:00
Διαδοχική προβολή με ασπρόμαυρες φωτογραφίες και σχέδια. Προβάλλεται σκίτσο με το σπίτι του συγγραφέα, ασπρόμαυρη φωτογραφία του σπιτιού, ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τους γονείς, τις αδερφές και άλλα δυο παιδιά, ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τη μητέρα του ΜΑΡΙΑ και τις αδερφές του ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ και ΕΛΕΝΗ στα 1905, φωτογραφίες της ΝΑΞΟΥ, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με Κρητικούς από την Κρητική Επανάσταση, το απολυτήριο από την «Γαλλική Εμπορική Σχολή του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ» στην ΝΑΞΟ, φωτογραφία του οικοδομήματος του «ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ», ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα με συμμαθητές του της ΣΤ Τάξης στο Γυμνάσιο του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κατά το 1901 (30/5/1901), απεικόνιση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία – πορτρέτο σε νεαρή ηλικία. Η αφηγήτρια παραθέτει πληροφορίες βιογραφίας του συγγραφέα που αφορούν κυρίως στη μόρφωση και τις σπουδές του συγγραφέα.
00:03:31:00
Το εξώφυλλο του περιοδικού «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ», όπου η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το ψευδώνυμο ΚΑΡΜΑ ΝΙΒΑΡΜΗ στο δοκίμιο «Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ». Ταυτόχρονα, προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:03:49:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της πρώτης γυναίκας του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ (ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ). Η αφηγήτρια αναφέρει πως σε αυτή αφιέρωσε το πρώτο του βιβλίο «ΟΦΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟ».
00:03:53:00
Εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ εργάστηκε σε αυτή ως χρονογράφος το 1907 με το ψευδώνυμο «ΑΚΡΙΤΑΣ».
00:04:04:00
Πλάνα με τα οικοδομήματα που πλαισιώνουν στην πόλη του ΠΑΡΙΣΙΟΥ το ΠΑΝΘΕΟΝ, διαδέχονται πλάνα από το εξωτερικό του κτηρίου ΠΑΝΘΕΟΝ. Στη συνέχεια, εμφανίζονται πλάνα από το εξωτερικό του COLLEGE DE FRANCE στο ΠΑΡΙΣΙ στην είσοδο του οποίου δεσπόζει το άγαλμα του ΚΛΩΝΤ ΜΠΕΡΝΑΡ (CLAUDE BERNARD). Η αφηγήτρια αναφέρεται στις ανταποκρίσεις του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στην εφημερίδα «ΝΕΟΝ ΑΣΤΥ» από το ΠΑΡΙΣΙ με διάφορα ψευδώνυμα, στις σπουδές του στο COLLEGE DE FRANCE του ΠΑΡΙΣΙΟΥ και στη διατριβή του «Ο ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ ΕΝ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» που εκδόθηκε στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ το 1909.
00:04:46:00
Εξώφυλλο από το περιοδικό «Ο ΝΟΥΜΑΣ». Η αφηγήτρια αναφέρεται στη δημοσίευση του κειμένου «ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ» στο περιοδικό αυτό από το συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με το φιλολογικό ψευδώνυμο ΠΕΤΡΟΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ και στη δημοσίευση του δοκιμίου «Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ» στο περιοδικό «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ».
00:05:01:00
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου και Γεν. Γραμμ. Ελλ. Λαογραφικής Εταιρείας στο γραφείο του. Αναφέρεται στην προσέγγιση από το συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και στην αδυναμία των μελετητών του να διακρίνουν την παρουσία των υπαρξιακών θεμάτων λόγω δεισιδαιμονίας. Παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τον ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟ ΝΙΤΣΕ, τον ΑΝΡΙ ΜΠΕΡΞΟΝ, σελίδα από τη μετάφραση του θεατρικού κειμένου «ΠΡΙΝ ΑΠ’ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ» του ΓΕΡΑΡΔΟΥ ΧΑΟΥΠΤΜΑΝ, διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα
00:06:23:00
Ο συγγραφέας ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ στο χώρο του γραφείου του υποστηρίζει πως ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ δέχτηκε επιρροές από το ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟ ΝΙΤΣΕ και τον ΑΝΡΙ ΜΠΕΡΞΟΝ.
00:06:35:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τη γυναίκα του ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ-ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην εγκατάσταση του συγγραφέα στην ΑΘΗΝΑ στα 1910 και τη σχέση του με τη ΓΑΛΑΤΕΙΑ, η οποία θα εμφανίζεται με το φιλολογικό ψευδώνυμο ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ.
00:06:49:00
Εξώφυλλο του έργου «Ο ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ» στο οποίο εμφανίζεται το φιλολογικό ψευδώνυμο ΠΕΤΡΟΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ και η αναγραφή του Εκδοτικού Οίκου ΦΕΞΗ από τον οποίο εκδόθηκε το 1912, εξώφυλλο του έργου «Ο ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ» του ΙΔΑ. Η αφηγήτρια αναφέρει πως το κείμενο αυτό έχει βραβευτεί πρωτύτερα με τον τίτλο «ΘΥΣΙΑ» στο Λασσάνειο Δραματικό Αγώνα.
00:07:16:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής. Αρχικά του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, της ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ-ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, των ΝΙΚΟΥ και ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με φίλους, ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ με τη ΓΑΛΑΤΕΙΑ, τον ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ, τον ΜΑΡΚΟ ΑΥΓΕΡΗ και την ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ. Παρεμβάλλεται έγχρωμο πλάνο από την είσοδο του χωριού ΚΡΑΣΙ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο γάμο και τις παρέες του ζευγαριού.
00:07:43:00
Ασπρόμαυρα πλάνα από επιχειρήσεις κατά τους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Προβάλλεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ως εθελοντή στους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ κατά το 1912, εξώφυλλο του μεταφρασμένου κειμένου «ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ» του ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ (ΦΡΙΔΕΡΙΚΟΥ) ΝΙΤΣΕ, το εξώφυλλο της μετάφρασης «ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΙ ΕΚΚΕΡΜΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΙΤΕ» Η αφηγήτρια αναφέρεται στην εμπειρία του συγγραφέα από την περιπέτεια του πολέμου και τη θέση που υπηρέτησε, καθώς και τη μεταφραστική του δραστηριότητα, απαριθμώντας κείμενα που μετέφρασε.
00:08:52:00
Διαδοχικά πλάνα από το εξώφυλλο του «ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ» από το Δήμο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, από το έντυπο που εκδόθηκε για το πρώτο φιλολογικό μνημόσυνο στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ «ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ».
00:08:52:00
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου και Γεν. Γραμμ. Ελλ. Λαογραφικής Εταιρείας στο γραφείο του. Αναφέρεται στην υπαρξιακή αγωνία που διέκρινε τον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, η οποία εξήπτε το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Αυτό μπορεί να το διακρίνει κάποιος σε όλα τα είδη του λόγο με τα οποία καταπιάστηκε ο συγγραφέας.
00:09:03:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τον ποιητή ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ (1921). Η αφηγήτρια αναφέρεται στη γνωριμία τους στα 1914.
00:09:08:00
Πανοραμικά πλάνα από την Ιερά ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Η αφηγήτρια αναφέρει πως ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ επισκέφθηκε το «Περιβόλι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ» με τον ποιητή ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ, οι δυο τους παρέμειναν εκεί έξι μήνες. Τα κοινά τους ταξίδια διήρκεσαν χρόνια (1914-1923), καθώς τους ένωνε το κοινό τους ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέας θρησκείας.
00:09:36:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Διακρίνουμε τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ με τον Βασιλιά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Α. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη στήριξη των θέσεων του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από τους λογοτέχνες ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ.
00:09:45:00
Ο ποιητής ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ αναφέρεται στη φιλία των ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ και στο τέλος της μετά το ταξίδι στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Εικάζει πως εκεί τους οδήγησαν διαφορές φιλοσοφικές ή πολιτικές.
00:09:58:00
Πλάνο στη σελίδα που φιλοξενεί το ποίημα του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ» στον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:10:12:00
Απεικόνιση του «ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ», κτήριο που δημιούργησε ο ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΤΣΙΛΕΡ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην παρουσίαση στα 1916 του έργου του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «Ο ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ» διασκευασμένο σε μουσική τραγωδία από το μουσικό ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ.
00:10:23:00
Η ανέκδοτη επιστολή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΖΟΡΜΠΑ και στη συνέχεια έντυπο από έκδοση του έργου «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ». Η αφηγήτρια αναφέρεται στη συνάντηση των δυο αντρών με την προοπτική συνεργασία τους.
00:10:37:00
Διαδοχικά πλάνα που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες έκδοσης του έργου του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ». Σημαντική λεπτομέρεια η υπογραφή του συγγραφέα.
00:11:01:00
Ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ στο γραφείο του. Μιλά για την επαφή του με το έργο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ» και στη συνέχεια, αναφέρεται στους λόγους που το έργο αυτό τον εντυπωσιάζει λόγω της νεότητάς του. Πλάνα από τον πρόλογο του έργου και από σελίδα του βιβλίου.
00:11:31:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Σκηνές από το σήριαλ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» σε σκηνοθεσία του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ βασισμένο στο έργο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου και Γεν. Γραμμ. Ελλ. Λαογραφικής Εταιρείας αναφέρεται στο λογοτεχνικό είδος που θεωρεί ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ καθιέρωσε: τη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑ. Αναλύει τον όρο «ηθογραφία» και συσχετίζει με την έννοια της «φιλοσοφίας», όπως εμφανίζονται στο έργο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:13:19:00
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου και Γεν. Γραμμ. Ελλ. Λαογραφικής Εταιρείας στο γραφείο του. Ολοκληρώνει την ανάλυσή του για την παρουσία της Φιλοσοφικής Ηθογραφίας στο έργο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, εστιάζοντας στην «σπορά» φιλοσοφίας μέσα στο αγροτικό περιβάλλον.
00:13:41:00
Ο συγγραφέας ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ στο χώρο του γραφείου του αναφέρεται στη χρήση του «τοπικού χρώματος» και την έννοια της Ελληνικότητας στο έργο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:13:57:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου διαδέχονται διάφορα σύγχρονα-έγχρωμα πλάνα από τόπους «ντύνοντας» με εικόνα τις πληροφορίες που καταθέτει η αφηγήτρια. Παρουσιάζεται ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με στρατιωτικό, ως Αρχηγός της αποστολής για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του ΚΑΥΚΑΣΟΥ. Αυτές αφορούν στο διορισμό του ως διευθυντή και αργότερα ως γενικό διευθυντή του νεοσύστατου Υπουργείου ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ κατά το 1919, το ταξίδι του Αρχηγού της αποστολής για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του ΚΑΥΚΑΣΟΥ και αναφορά στα ονόματα των συνεργατών του: ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΑΚΗΣ. Κλείνοντας, αναφέρεται στην αποχώρησή του από το Υπουργείο ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ μετά από τις εκλογές και την ήττα των Φιλελευθέρων το Νοέμβριο του 1920.
00:15:45:00
Ο συγγραφέας ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ στο χώρο του γραφείου του αναφέρει την άποψή του πως ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ υπήρξε απολιτικός.
00:16:15:00
Πλάνα παλατιού ΧΟΦΜΠΟΥΡΓΚ (HOFBURG) της ΒΙΕΝΝΗΣ. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το εξώφυλλο της έκδοσης «ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΕΙΑ» του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, πλάνο σε χειρόγραφο του συγγραφέα και σελίδα από έκδοση κειμένου. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο περιεχόμενο των επιστολών του συγγραφέα από 1920-1923, ο οποίος επικεντρώνει στην ελπίδα που δημιουργεί η επικράτηση της Επανάστασης στη Ρωσία. Ακούγεται σχόλιο από το συγγραφέα ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΛΤΙΝΟ, σχετικό με τον ενθουσιασμό του συγγραφέα για διάφορες ιδεολογίες και θρησκείες της εποχής του.
00:16:46:00
Διαδοχικά πλάνα σε εξώφυλλο έκδοσης του φιλολογικού περιοδικού «ΝΕΑ ΖΩΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, σε έκδοση της τραγωδίας του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» (1928), σε σελίδα που φιλοξενείται κείμενο από την τραγωδία και σε εξώφυλλο έκδοσης του έργου «ΑΣΚΗΤΙΚΗ». Η αφηγήτρια αναφέρεται στο συγγραφικό έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:17:14:00
Ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ στο γραφείο του. Αναφέρει τη γοητεία από την ανάγνωση του έργου «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» και τη μεταστροφή των διαθέσεων του για τον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Δέχεται όμως τη διεθνή αναγνώριση του έργου του «ΖΟΡΜΠΑΣ». Παρουσιάζονται πλάνα έκθεσης αφιερωμένης στο έργο και στην ομώνυμη ταινία.
00:17:40:00
Πλάνο στο εξώφυλλο του περιοδικού «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» που φιλοξενεί το άρθρο «Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ».
00:18:02:00
Ο συγγραφέας ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ στο χώρο του γραφείου του αναφέρει τη δυνατότητα που παρέχουν τα κείμενα του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ώστε να προβληθεί η ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό. Καταθέτει πως η σημασία της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό περιορίζεται στα ποιήματα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ και στα λογοτεχνικά έργα που βραβεύτηκαν με Βραβεία ΝΟΜΠΕΛ (ΣΕΦΕΡΗΣ, ΕΛΥΤΗΣ) ή ΛΕΝΙΝ (ΒΑΡΝΑΛΗΣ, ΡΙΤΣΟΣ).
00:18:35:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με φίλο του, της ΕΛΕΝΗΣ ΣΑΜΙΟΥ, φωτογραφία του συγγραφέα με την πρώτη του γυναίκα ΓΑΛΑΤΕΙΑ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη γνωριμία του με την ΕΛΕΝΗ κατά το 1925, στο διαζύγιό του με την ΓΑΛΑΤΕΙΑ την ίδια χρονιά και στην έναρξη της συγγραφής του «ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ» και της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ».
00:18:54:00
Εξώφυλλο έκδοσης του έργου «ΤΟΝΤΑ-ΡΑΜΠΑ» του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:19:04:00
Ο συγγραφέας ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ στο χώρο του γραφείου του αναφέρεται στη λογοτεχνική συνέπεια που διακρίνει το έργο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:19:07:00
Πλάνο στο σιδηροδρομικό σταθμό της ΟΔΗΣΣΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο διαζύγιο του συγγραφέα τον Απρίλιο του1926 και στα ταξίδια που στη συνέχεια πραγματοποίησε. Σε ένα από αυτά πήρε συνέντευξη από το ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ.
00:19:33:00
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ», εξώφυλλο έκδοσης της τραγωδίας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (1927).
00:19:49:00
Χειρόγραφο με την υπογραφή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ για το έργο του «ΟΔΥΣΕΙΑ» («ΟΔΥΣΣΕΙΑ»). Η αφηγήτρια διαβάζει σκέψεις του συγγραφέα από το ημερολόγιό του, σχετικές με το αυτό το έργο του.
00:20:06:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ενώ γράφει. Ακούγεται ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ να σχολιάζει την πολυγραφότητα του συγγραφέα.
00:20:20:00
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου και Γεν. Γραμμ. Ελλ. Λαογραφικής Εταιρείας στο γραφείο του. Αναφέρεται στη λαϊκή παράδοση μέσα από την οποία αναπτύσσεται η πλοκή της ΟΔΥΣΣΕΑΣ του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, παράδοσης που ήδη υπάρχει στον ΟΜΗΡΟ και στις ενέργειες που πραγματοποιεί ο ήρωάς του. Παρουσιάζεται σελίδα έκδοσης με απεικόνιση της μορφής του ΟΜΗΡΟΥ.
00:20:55:00
Πλάνα στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ με το φακό να αποκαλύπτει την πόλη από το ΒΟΣΠΟΡΟ. Η αφηγήτρια διαβάζει ταξιδιωτικές σκέψεις του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:21:16:00
Πλάνο σε ναό Ρωσικής αρχιτεκτονικής. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο οδοιπορικό του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στη ΡΩΣΙΑ, στις πόλεις που επισκέφτηκε, την ομιλία του στο μεγάλο Ειρηνιστικό Συνέδριο και τη γνωριμία του με τον συγγραφέα ΠΑΝΑΪΤ ΙΣΤΡΑΤΙ και στα κοινά τους ταξίδια.
00:21:41:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τον συγγραφέα ΠΑΝΑΪΤ ΙΣΤΡΑΤΙ, εξώφυλλο της εφημερίδας «ΠΡΩΪΑ», ασπρόμαυρη φωτογραφία των δυο φίλων το 1928 κάτω από τον βράχο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο λογοτέχνης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ με αποτέλεσμα τη δικαστική τους δίωξη.
00:22:03:00
Η Λαύρα των Σπηλαίων του ΚΙΕΒΟΥ ή Πετσέρσκαγια Λαύρα και στη συνέχεια χειρόγραφο για σενάριο του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τίτλο «ΜΙΑ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ». Αυτό έχει θέμα την Ελληνική Επανάσταση.
00:22:14:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Παρουσιάζεται ο Ρώσος πολιτικός ΒΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΛΕΝΙΝ σε ομιλίες του. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ έγραψε ένα σενάριο για το ρώσο πολιτικό.
00:22:21:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με την ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΙΟΥ, τον ΠΑΝΑΪΤ ΙΣΤΡΑΤΙ και τη σύντροφό του ΜΠΙΛΙΛΙ ΜΠΟΝ ΜΠΟΒΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1928 και μια κοινή με τους δυο συγγραφείς. Η αφηγήτρια αναφέρεται στα ταξίδια που η παρέα σχεδίασε με προορισμό τη Νότια Ρωσία και στη διαφωνία που «απομάκρυνε» τους φίλους.
00:22:42:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Σιδερένια γέφυρα σιδηροδρομικού σταθμού και ο σταθμός του σιδηροδρόμου στο ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην ολοκλήρωση του ταξιδιού το 1929.
00:22:48:00
Έκδοση του έργου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη λογοτεχνική δημιουργία του συγγραφέα μετά την επαφή με το ρωσικό πολιτισμό.
00:23:45:00
Ο συγγραφέας ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ στο χώρο του γραφείου του. Αναφέρει τη νεανική του επιθυμία να συναντήσει τον συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί ο συγγραφέας πέθανε. Στη συνέχεια, παραθέτει πληροφορίες για τη σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξαν με την ΕΛΕΝΗ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στη ΓΕΝΕΥΗ. Προβάλλονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τη γυναίκα του ΕΛΕΝΗ και μια φωτογραφία από τη μέρα της κηδείας του συγγραφέα.
00:23:45:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με στιγμές της ιστορίας από διάφορες χώρες του κόσμου. Ειδικότερα, στιγμές καθημερινότητας στη Σοβιετική Ένωση μετά το τέλος «της διαρκούς επανάστασης», όπου διακρίνονται οι Ρώσοι πολιτικοί ΤΡΟΣΚΙ ΙΩΣΗΦ και ΙΩΣΗΦ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΛΙΝ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ και στη συνέχεια ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με στιγμές από τη ζωή στην ΙΝΔΙΑ, εικόνες από το μιλιταριστικό επεισόδιο με τους Ιάπωνες στη ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑ, Ιταλική γελοιογραφία εποχής, Αυστριακοί στρατιώτες, στρατιωτική παρέλαση στη Γερμανία, πλάνα από το Αμερικανικό Χρηματιστήριο και τέλος, πλάνα από πολεμικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αφηγήτρια παραθέτει σχετικές πληροφορίες και συμπεραίνει πως όλα αυτά φαίνεται να οδηγούν σε νέο πόλεμο.
00:25:29:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και πλάνα από την πολιτιστική και επιστημονική ζωή προσωπικοτήτων και χωρών που με το παράδειγμά τους ξεχώρισαν στον κόσμο. Ειδικότερα, των λογοτεχνών ΤΟΜΑΣ ΜΑΝ (THOMAS MANN) και ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ, ασπρόμαυρα πλάνα από κινηματογραφικό γύρισμα, ασπρόμαυρη φωτογραφία του φιλοσόφου ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΙΤΓΚΕΝΣΤΑΪΝ και του ψυχιάτρου ΣΙΓΚΟΥΝΤ ΦΡΟΪΝΤ, ασπρόμαυρα πλάνα με τον ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ σε πλοίο, πλάνα γιατρού που εμβολιάζει ένα παιδί. Η αφηγήτρια παραθέτει σχετικές πληροφορίες.
00:26:03:00
Διαδοχική παρουσίαση ασπρόμαυρων φωτογραφιών του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για την άνεση του συγγραφέα να κινείται με άνεση στο «πολυσήμαντο» τοπίο που διαγράφεται στην Ευρώπη και τον κόσμο, ως «πολυσήμαντο μέγεθος» της λογοτεχνικής παραγωγής του 20ου αιώνα.
00:26:17:00
Διαδοχική παρουσίαση ασπρόμαυρων φωτογραφιών του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου και Γεν. Γραμμ. Ελλ. Λαογραφικής Εταιρείας θίγει το θέμα της «αγωνίας», όπως αυτό απασχολεί και παρουσιάζεται στο συγγραφικό έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.
00:27:04:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (1928), διαδέχονται ασπρόμαυρα πλάνα αποσπάσματος βιβλίου του, έγχρωμη απεικόνιση άποψης της ΑΘΗΝΑΣ, πλάνα του βραβείου του συγγραφέα ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ για το έργο «ΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ» (1924), μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ με φίλους και έγχρωμα πλάνα της γενέτειράς του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για το σκεπτικό της δίκης του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, που ορίζεται να γίνει στις 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1930 που δεν έγινε ποτέ, για το αίτημα του συγγραφέα ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ να διατυπώσει ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ τη γνώμη του για τα έργα του: «ΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ» (1924) και το «ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» (1929) και τη συμπλήρωση δεκαετούς διαμονής του συγγραφέα ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στο ΠΑΡΙΣΙ.
00:28:20:00
Η είσοδος και εξωτερικά πλάνα του κτηρίου που στεγάζεται «ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ» στο ΠΑΡΙΣΙ, διαδέχεται ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον συγγραφέα ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και ανδρών-συνεργατών της Σχολής. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο διορισμό του συγγραφέα σε τμήμα της Σχολής, στη συνεργασία του με το ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ και ΑΝΤΡΕ ΜΙΡΑΜΠΕΛ και στη διαφωνία του με τον ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΑΡΗ.
00:28:54:00
Ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ κατά το1956 στο γραφείο του στην ANTIBES και πλάνο σε έκδοση βιβλίου με τον τίτλο «ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ». Η αφηγήτρια αναφέρεται στις επιστολές που αντάλλαξαν ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ με τους ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ.
00:29:24:00
Ασπρόμαυρη κοινή φωτογραφία των συγγραφέων ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ, σελίδα που φιλοξενεί την έκδοση του κειμένου: Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ». Η αφηγήτρια αναφέρεται στη γνωριμία και φιλία των δυο λογοτεχνών ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ-ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ.
00:29:50:00
Πλάνα σε μπρούτζινο άγαλμα του ΝΤΑΝΤΕ ΑΛΙΓΚΕΡΙ, χειρόγραφη επιστολή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στον πατέρα του, ασπρόμαυρη φωτογραφία στο σπίτι του ΔΟΜΙΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ (EL GRECO) στο Τολέδο το 1950 πλάι στο έργο του «ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ» και πλάνο στην «ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ». Τέλος, πλάνο σε έντυπο της ελληνικής έκδοσης της «ΘΕΙΑΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ» του ΝΤΑΝΤΕ ΑΛΙΓΚΕΡΙ κατά το 1934. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην έναρξη της μετάφρασης της «ΘΕΙΑΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ» του ΝΤΑΝΤΕ ΑΛΙΓΚΕΡΙ κατά το 1932, στο θάνατο του πατέρα του συγγραφέα και στην επιρροή που δέχεται, σύμφωνα με τον ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ από τον ΔΟΜΙΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ (EL GRECO) και τον ΝΙΤΣΕ και στη δημιουργία του «ΚΑΝΤΟ» για το «ΓΚΡΕΚΟ» το 1933.
00:30:47:00
Πλάνα αρχείου και φωτογραφίες με ιστορικές στιγμές από διάφορες χώρες του κόσμου. Ειδικότερα, πλάνα σε εμπορικό πλοίο που ταξιδεύει και πλάνο από σπίτια στη ΣΑΓΚΑΗ, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Κινέζου πολιτικού ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΟΥΝΓΚ και στη συνέχεια πλάνα από συνάντηση του ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΟΥΝΓΚ με τους Ρώσους πολιτικούς ΣΤΑΛΙΝ και ΝΙΚΗΤΑ ΧΡΟΥΣΤΣΟΦ, από πολεμικές επιχειρήσεις, από την Ισπανία του ΦΡΑΝΚΟ και πλάνα του ΦΡΑΝΘΙΣΚΟ ΦΡΑΝΚΟ σε εκδήλωση με αξιωματούχους. Η αφηγήτρια, αφού περιγράψει τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τα 1935-1936, αναφέρεται στο ταξίδι του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στη ΣΑΓΚΑΗ, στη μετάφραση το καλοκαίρι του 1936 από τον ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ του πρώτου «ΦΑΟΥΣΤ» του συγγραφέα ΓΙΟΧΑΝ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΦΟΝ ΓΚΑΙΤΕ, στα ταξίδια του στην Ισπανία και στις συνεντεύξεις που παίρνει ως ανταποκριτής της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» από τον διανοούμενο ΜΙΓΚΕΛ ΝΤΕ ΟΥΝΑΜΟΥΝΟ και τον ΦΡΑΝΘΙΣΚΟ ΦΡΑΝΚΟ.
00:31:55:00
Ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ στο γραφείο του. Αναφέρει πως από τα κείμενα των ανταποκρίσεών του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ από τη ΡΩΜΗ δεν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως υποστηρικτή του ΝΤΟΥΤΣΕ ή ως ένθερμο οπαδό του φασισμού.
00:32:14:00
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, κριτικός λογοτεχνίας στο γραφείο του. Αναφέρεται στην αποστολή από συντηρητική εφημερίδα («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ») του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στην ΙΣΠΑΝΙΑ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ως ανταποκριτή της. Παρουσιάζονται ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
00:32:48:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου του κτηρίου της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και του τυπογραφείου κατά τη λειτουργία του. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ θα εκδώσει στην εφημερίδα αυτή μέχρι και τα μέσα του 1937 τις εντυπώσεις του από την ΙΣΠΑΝΙΑ και τη μετάφραση του «ΦΑΟΥΣΤ» του συγγραφέα ΓΙΟΧΑΝ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΦΟΝ ΓΚΑΙΤΕ.
00:32:58:00
Πλάνο σε σελίδα της οριστικής έκδοσης (1938) του έργου «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, εξώφυλλο σε ανάτυπο που φιλοξενείται η τραγωδία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «ΜΕΛΙΣΣΑ». Η αφηγήτρια μιλά για την έκδοσή του στο περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» και στην αφιέρωση του έργου από το συγγραφέα στον ηθοποιό ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ.
00:33:25:00
Πλάνα σε οικοδόμημα στις όχθες του ΤΑΜΕΣΗ στο οποίο βρίσκεται το BIG BEN και πλάνα από το BIG BEN. Η αφηγήτρια αναφέρεται στο ταξίδι του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στο ΛΟΝΔΙΝΟ το 1939, στα γεγονότα έναρξης του πολέμου και στην έκδοση της ενότητας «ΑΓΓΛΙΑ» (1941) της σειράς «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ».
00:34:03:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου. Η αφηγήτρια παραθέτει σχετικά ιστορικά γεγονότα.
00:34:46:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από τις εκδηλώσεις στα πλαίσια των ΔΕΛΦΙΚΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ. Διακρίνεται ανάμεσα στους συντελεστές εκδήλωσης ο ποιητής ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στη συνάντηση του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τον ποιητή ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ το 1942, είκοσι χρόνια μετά τη διαφωνία τους.
00:34:55:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ την ΚΡΗΤΗ με τον φιλόλογο ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΡΙΔΗ και τον Μητροπολίτη ΣΕΛΙΝΟΥ και ΚΙΣΣΑΜΟΥ 1945. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην απόφαση για συνεργασία με τον ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΚΡΙΔΗ για τη μετάφραση της ΙΛΙΑΔΑΣ και στην πρώτη προσπάθεια του συγγραφέα για μετάφραση.
00:35:06:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από πολεμικά γεγονότα του Β Παγκοσμίου πολέμου. Η αφηγήτρια παραθέτει σχετικά ιστορικά γεγονότα και στη συνέχεια διαβάζει επιστολή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στον φίλο του λογοτέχνη ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ. Ακούγεται και ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ να αναφέρεται στην κοπιαστική εργασία των λογοτεχνών της εποχής αυτής.
00:36:36:00
Πλάνα από πολεμικά και στρατιωτικά γεγονότα 1944-45. Η αφηγήτρια παραθέτει σχετικές πληροφορίες.
00:37:10:00
Διαδοχική προβολή ασπρόμαυρων φωτογραφιών και πλάνων αρχείου. Ειδικότερα, φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, πλάνα με αφίσα του πολιτικού ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, πλάνα από το εκλογικό κέντρο του πολιτικού σχηματισμού ΕΠΕΚ, αφίσα με τον ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ σε εκλογικό κέντρο, πλάνα από το εκλογικό κέντρο του πολιτικού σχηματισμού Π. Α. Π. (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ), αφίσα με τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ στα εκλογικά κέντρα των συνδυασμών τους. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για την πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσει ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ με την ίδρυση της «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ».
00:37:37:00
Σύγχρονα πλάνα του κτηρίου της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην απώλεια για το συγγραφέα ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ μια θέσης στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ στην τάξη «ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» κατά το 1945.
00:37:48:00
Πλάνο στο Διάταγμα διορισμού ως Υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στην Κυβέρνηση ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ (1945).
00:37:56:00
Η επιστολή παραίτησης του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ από την Κυβέρνηση ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ. Ακούγεται ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ να μιλά για την ευκολία του να αλλάζει θέσεις και απόψεις.
00:38:11:00
Πλάνο σε εξώφυλλο έκδοσης της τραγωδίας «Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, σελίδα που αναγράφεται «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ, ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930» Ν. Κ και πλάνα από το κείμενο της τραγωδίας. Η αφηγήτρια αναφέρει την έναρξη διδασκαλίας του συγγραφέα με το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, την πρόταση για Νόμπελ της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ το 1946 στο πρόσωπο των ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ.
00:38:38:00
Ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ στο γραφείο του. Αναφέρει ότι αυτές οι δυο υποψηφιότητες της ΕΛΛΑΔΑΣ εμποδίστηκαν ως υποψηφιότητες για Βραβείο Νόμπελ.
00:38:42:00
Πλάνα στο ΛΟΝΔΙΝΟ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για το ταξίδι του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στο ΛΟΝΔΙΝΟ, όπου από το περιοδικό «LIFE AND LETTERS» το ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 1946 απευθύνει έκκληση στους διανοούμενους όλου του κόσμου να ιδρύσουν μια «ΔΙΕΘΝΗ του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ».
00:39:04:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου από γεγονότα που συνέβησαν κατά το 1947. Η αφηγήτρια παραθέτει σχετικές πληροφορίες.
00:39:18:00
Διαδοχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στο BBC και του συγγραφέα ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ. Πλάνο σε κείμενα από της χειρόγραφες επιστολές του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην παρουσία του συγγραφέα στην UNESCO το 1947, ως Σύμβουλου σε θέματα Λογοτεχνίας, στις επιστολές του προς τον ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ και στην απόφαση του συγγραφέα να παραιτηθεί από τη θέση του στην UNESCO το 1948, ώστε να αφιερωθεί στο συγγραφικό του έργο.
00:40:00:00
Σελίδα του έργου του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ», άρθρο εφημερίδας με τον τίτλο «ΠΟΥ ΠΑΜΕ;», ασπρόμαυρη φωτογραφία ελλήνων στρατιωτών, ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τη γυναίκα του ΕΛΕΝΗ και δερματόδετες εκδόσεις βιβλίων με έργα του συγγραφέα, ασπρόμαυρες κοινές φωτογραφίες των ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ και ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ με ανθρώπους της παρέας τους, εξώφυλλο της έκδοσης «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ-ΣΧΟΛΙΑ» του ΜΗΝΑ ΔΗΜΑΚΗ, εξώφυλλο της έκδοσης «ΘΕΑΤΡΟ» στην οποία δημοσιεύονται τα έργα «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ, ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, ΒΟΥΔΑΣ». Η αφηγήτρια αναφέρεται σε έργα του συγγραφέα αυτής της περιόδου και διαβάζει αποσπάσματα επιστολών του ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στον ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ κατά το 1948, στις οποίες ζητά από το φίλο του να διαπραγματευτεί εκπροσωπώντας τον για την έκδοση του έργου του «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» και τα θεατρικά του από το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
00:41:33:00
Ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ στο γραφείο του. Αναφέρει πως το όνομα του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ εξασφάλιζε το μεγάλο αριθμό πωλήσεων των έργων του σε όλο τον κόσμο.
00:41:50:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με εικόνες από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου στην ΕΛΛΑΔΑ. Η αφηγήτρια αναφέρεται σε επιστολή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στο φίλο του συγγραφέα ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στις 12-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-1948 όπου αναφέρεται στο ΜΑΡΚΟ ΒΑΦΕΙΑΔΗ και στις εκπομπές που παρουσίαζε στο ραδιόφωνο, από τις οποίες ο συγγραφές ενημερωνόταν για όσα συνέβαιναν στην ΕΛΛΑΔΑ.
00:42:15:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ στο γραφείο του, διαδέχεται το εξώφυλλο της έκδοσης «ΘΕΑΤΡΟ, ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ» (ΧΡΙΣΤΟΣ-ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ-ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ), σελίδα από την έντυπη έκδοση του έργου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ» Η αφηγήτρια παρουσιάζει το συγγραφέα στα 1949, μέσα από επιστολές στον συγγραφέα ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ, καθώς τότε συγγράφει τους «ΑΔΕΡΦΟΦΑΔΕΣ», φροντίζει για την έκδοση των τραγωδιών, ξεκινά τη συγγραφή του «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ» και εκδίδει στο περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ» το έργο του «ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ».
00:42:55:00
Ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου με εικόνες από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου στην ΕΛΛΑΔΑ και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ με συντρόφους και υποστηρικτές των θέσεών του, μια στην οποία διακρίνεται η ΦΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και η ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρει ότι ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ παρακολουθεί στο ραδιόφωνο την εκπομπή του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ και τη σύγκρουσή του με τον ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Παραθέτει σχετικές πληροφορίες που αφορούν σε επιστολή του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, στο φίλο του συγγραφέα ΘΡΑΣΟ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ στις 3-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-1949 στην οποία εκφράζει την υποστήριξη που παρέχει στις θέσεις του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ, κάνει ιδιαίτερο λόγο για τις θέσεις της ΦΟΥΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, του πατέρα της καθηγητή ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και της ΕΛΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ και διατυπώνει σχετικές κρίσεις.
00:43:51:00
Αφίσα με τον πολιτικό ΙΩΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟ διαδέχονται πλάνα αρχείου με εικόνες πολιτών που συμμετέχουν στον Εμφύλιο Πόλεμο στην ΕΛΛΑΔΑ στο πλευρό του ΕΑΜ, πλάνα με τον Πρωθυπουργό ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Η αφηγήτρια αναφέρει την άποψη του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ για τον ΙΩΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟ και παραθέτει τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησε στο Ελληνικό κράτος.
00:44:22:00
Ασπρόμαυρη φωτογραφία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με δυο φίλους του, διαδέχονται πλάνα από την αίθουσα που διεξάγεται το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ανάμεσα στους συνέδρους διακρίνεται ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ. Η αφηγήτρια μιλά για την επιστολή του συγγραφέα στις 25-ΜΑΙΟΥ-1949, στην οποία ο συγγραφέας αναφέρεται στον πολιτικό ΗΛΙΑ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟ, από τον οποίο και περιμένει κείμενα με τη θέση του ΚΚΕ για το Μακεδονικό Ζήτημα, καθώς του είναι απαραίτητα για τη συγγραφή του έργου του «ΑΔΕΡΦΟΦΑΔΕΣ».
00:44:39:00
Διαδοχική παρουσίαση των εκδόσεων του έργου «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ» και της Ισπανικής έκδοσης του έργου «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Η αφηγήτρια αναφέρει πως το 1950 ο συγγραφέας ολοκληρώνει τη συγγραφή του έργου «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ», ταξιδεύει στην ΙΣΠΑΝΙΑ, αρχίζει να συγγράφει το έργο «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» και ενημερώνεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΠΡΑΓΑΣ και τον ΜΑΡΚΟ ΒΑΦΕΙΑΔΗ.
00:44:58:00
Η είσοδος του κτηρίου που στεγάζεται «ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ» στο ΠΑΡΙΣΙ. Η αφηγήτρια αναφέρεται στην επικοινωνία του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τον ΑΝΤΡΕ ΜΙΡΑΜΠΕΛ, το 1950, με σκοπό τη συγγραφή Λεξικού Ελληνικής Γλώσσας έχοντας ως πρότυπο το LAROUSSE, προσπάθεια που δεν τελεσφόρησε.
00:45:18:00
Ο τάφος του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για την ολοκλήρωση του έργου του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» το καλοκαίρι του 1951, χρονιά θανάτου του ποιητή ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ (ΙΟΥΝΙΟΣ 1951).
00:45:32:00
Πλάνα ενός τρένου που ταξιδεύει. Η αφηγήτρια αναφέρεται επιγραμματικά στα ταξίδια που ο συγγραφέας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ πραγματοποιεί στη Δυτική Ευρώπη από το 1951 και για δυο χρόνια.
00:45:46:00
Ο συγγραφέας ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ στο χώρο του γραφείου του. Κάνει λόγο για την αξία των έργων του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚ
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Θεματικοί Όροι
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, βιογραφία, λογοτέχνες, λογοτεχνία, πεζογραφία, γενιά του ’30
Αναφορές
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, συγγραφέας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, συγγραφέας
ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, σύζυγος Ν. Καζαντζάκη
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ, ποιητής
ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ, ποιητής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, συγγραφέας
ΠΑΝΑΪΤ ΙΣΤΡΑΤΙ, συγγραφέας
ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΙΟΥ, σύζυγος Ν. Καζαντζάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ, συγγραφέας
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ, συγγραφέας
ΑΛΕΞΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, κριτικός λογοτεχνίας
«Ο ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ», θεατρικό έργο
«ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ»
«Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», θεατρικό έργο
«ΟΔΥΣΣΕΙΑ», ποιητικό έργο
«ΑΔΕΡΦΟΦΑΔΕΣ», μυθιστόρημα
«ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ», μυθιστόρημα
«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ», μυθιστόρημα
«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ», μυθιστόρημα
ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, πολιτικός
«ΑΣΚΗΤΙΚΗ», δοκίμιο
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΑΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΗ, ΡΩΣΙΑ, ΜΟΣΧΑ
ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:
ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Επιλογή κειμένων:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία:
ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Ηχοληψία:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Αφήγηση:
ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οργάνωση:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική τίτλων:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Μοντάζ-μιξάζ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΕΜΗΣ
Κείμενο:
ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ
Τεχνική επεξεργασία-μηχανήματα:
PPV Π. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ Α. Ε
Ήχος:
STUDIO ERA
TONE STUDIO
Συνεργάστηκαν:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΛΚΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΓΚΟΥΛΗΣ
Έρευνα:
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού:
RADU GAINA
NIYAZI DALYANCI
Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΚΙΝ/ΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
RTR
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ευχαριστούμε θερμά:
το Ε. Λ. Ι. Α
το Ε. ΚΕ. ΒΙ
τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΒΟΥΛΗΣ
την ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Οι λήψεις έγιναν σε σύστημα:
Digital BETACAM
με κάμερα SONY 700 DW
και το μοντάζ σε AVID
έτος παραγωγής 2002-2003
Copyright NET
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:54:28:18
Φορμά, Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 172
Τελευταία Ενημέρωση
24/10/2011