0000007964
Αφιέρωμα στους θρήνους και τα μοιρολόγια που ακούγονται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, με αφορμή την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.
Κωδικός Τεκμηρίου
0000007964
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο
Τίτλος
ΘΡΗΝΟΙ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ
Χρονολογία Παραγωγής
–
Ημερομηνία Πρώτης Προβολής
Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Είδος
ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Χαρακτηρισμός
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ
Κατηγορία
ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ
Περίληψη
Αφιέρωμα στους θρήνους και τα μοιρολόγια που ακούγονται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, με αφορμή την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.
Περιγραφή Περιεχομένου
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ αφιερώνει την εκπομπή αυτή στους θρήνους και τα μοιρολόγια που ακούγονται στην Ελλάδα και τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο με αφορμή την Άλωση της ΠΟΛΗΣ από τους Τούρκους, τον Μάιο του 1453. Ακούγεται το θρυλικό δημοτικό τραγούδι «ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ» σε ποικίλες διασκευές ανάλογα με την περιοχή, καθώς και άλλα μοιρολόγια, ενώ γίνεται αναφορά στα γεγονότα εκείνης της ημέρας και στο θρύλο του ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ. Η εκπομπή ολοκληρώνεται με αναφορά του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΥΛΩΝΑ στην εξάπλωση των λαϊκών θρήνων σε όλες τις περιοχές του Ελληνισμού και με τη διαπίστωση πως προέκτασή τους αποτελούν οι παραδοσιακοί θρύλοι για την Άλωση.
Ανάλυση Περιεχομένου
00:00:05:00nΤίτλοι αρχής.nn00:00:55:00nΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ αναφέρεται στην 29η ΜΑΪΟΥ του 1453, την ημέρα που έγινε η άλωση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Επισημαίνει ότι το τραγικό αυτό γεγονός συγκλόνισε ποιητές και λογοτέχνες, οι οποίοι εξέφρασαν με τα έργα τους τον πόνο ολόκληρου του έθνους, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο λαός συνέθεσε θρήνους και τραγούδια της αλώσεως. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση οι θρήνοι ανάγονται στην τελευταία, αλλά ατελείωτη λειτουργία στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.nn00:02:34:00nΠλάνα από το εσωτερικό της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ. Ακούγεται απόσπασμα από το δημοτικό ποίημα με τίτλο «ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ». Στη συνέχεια η χορωδία ερμηνεύει το θρηνητικό τραγούδι «ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΘΟΣ…» από την περιοχή της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Συλλογή Σίμωνος Καρά.nn00:07:41:00nΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ μιλάει για τη ζωή και την προσωπικότητα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ. Απαγγέλει το δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στο θάνατο της ΘΕΟΔΩΡΑΣ. Στη συνέχεια αναφέρεται στην ηρωική απάντηση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ στον ΜΩΑΜΕΘ το Β τον ΠΟΡΘΗΤΗ και διαβάζει κομμάτι από το κείμενο. Παρεμβάλλονται πλάνα από τα τείχη της Πόλης και απεικονίσεις του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ.nn00:10:12:00nΣτη συνέχεια ο παρουσιαστής εξιστορεί τα γεγονότα της 29ης ΜΑΪΟΥ, περιγράφει το σχέδιο της επίθεσης και τον τρόπο με τον οποίο έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος Έλληνας αυτοκράτορας. Διαβάζει σημείωση που αναγράφεται σε παλιό χειρόγραφο. Πλάνα από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και τα τείχη, ενώ παρουσιάζονται και γκραβούρες που απεικονίζουν την άλωση της ΠΟΛΗΣ.nn00:13:41:00nΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ αναφέρεται στον περίφημο θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Η χορωδία ερμηνεύει το θρηνητικό τραγούδι «Σήκω καημένε Κωνσταντή» (Συλλογή Κώστα Μάρκου). Παρεμβάλλονται πλάνα με αγιογραφίες.nn00:21:36:00nΟ παρουσιαστής αναφέρει ότι η άλωση της Πόλης έγινε εθνικό μοιρολόι που απλώθηκε στα πέρατα του κόσμου. Η χορωδία ερμηνεύει το «Ν αϊλοι εμάς να βάϊ εμάς» από την περιοχή του Πόντου.nn00:26:09:00nΠλάνα με φωτογραφίες και γκραβούρες που απεικονίζουν την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Η χορωδία ερμηνεύει θρηνητικό τραγούδι από την περιοχή της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με τίτλο «Ισείς πουλιά μ πιτούμενα», (Συλλογή Σίμωνος Καρά)nn00:30:43:00nΣτη συνέχεια ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ κάνει λόγο για την απήχηση που είχε στην ΚΡΗΤΗ το δυσάρεστο γεγονός της άλωσης. Αναφέρεται στα παραδοσιακούς Κρητικούς θρήνους που γράφτηκαν για την ΠΟΛΗ. Η χορωδία ερμηνεύει το Πελλοπονησιακό θρηνητικό τραγούδι «Τρεις καλογέροι Κρητικοί».nn00:37:31:00nΠλάνα από το εσωτερικό ναών και μοναστηριών. Η χορωδία ερμηνεύει το θρηνητικό τραγούδι «Καλογρηά μαγέρευε…» από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. (Συλλογή Σίμωνος Καρά)nn00:43:11:00nΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ αναφέρεται στην γρήγορη εξάπλωση των λαϊκών θρήνων σε όλες τις περιοχές του ελληνισμού. Προέκταση αυτών των θρήνων είναι οι παραδοσιακοί θρύλοι για την άλωση της ΠΟΛΗΣ.nn00:43:48:00nΤίτλοι τέλους.
Θεματική Κατηγορία
ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΔΟΞΑΣΙΕΣ
Θεματικοί Όροι
Άλωση της Πόλης, θρήνοι, μοιρολόγια, δημοτικά τραγούδια, παράδοση, θρύλοι, Αγιά Σοφιά, Κωνσταντινούπολη
Αναφορές
Γεωγραφικός Προσδιορισμός
ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Γλώσσα Περιεχομένου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Δημιουργός
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Συντελεστές
Κείμενα-παρουσίαση:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
Διεύθυνση Παραγωγής:
ΑΝΝΙΤΑ ΖΟΥΜΠΕΡΗ
Σκηνοθεσία:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΙΟΣ
Πήρε μέρος η:
ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ:
ΑΛΕΞ. ΑΡΚΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΛΑΡΙΝΟ/ΦΛΟΓΕΡΑ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ: ΒΙΟΛΙ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟΣ: ΚΑΝΟΝΑΚΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ: ΛΑΟΥΤΟ/ΟΥΤΙ
ΑΛΕΞ. ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ: ΛΑΟΥΤΟ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΤΥΜΠΑΝΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΛΥΡΑ
Διεύθυνση παραγωγής:
ΑΝΝΙΤΑ ΖΟΥΜΠΕΡΗ
Διευθυντής φωτισμού:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΑΣ
Εικονολήπτες:
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΑΘ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΤΣΑΡΗΣ
Μίξη εικόνας:
ΠΗΓΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ
Ρύθμιση εικόνας:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΠΗΣ
Ηχοληψία:
ΝΙΚΟΣ ΜΟΡΤΑΚΗΣ
Ρύθμιση ήχου:
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗΣ
Μοντάζ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ
Τίτλοι:
ΥΡΩ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Συντονιστής σκηνής:
Φ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρολόγος:
ΝΙΚΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Φροντίστρια:
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΠΑΛΛΗ
Σχετικά Θέματα
Δικαιώματα
ΕΡΤ ΑΕ
Διάρκεια
00:44:59:21
Φορμά, Φυσικά – Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Πρωτότυπο Μέσο: ΒΙΝΤΕΟ
Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ
Χρηματοδότηση Ψηφιοποίησης/Τεκμηρίωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, Πρόσκληση 65
Τελευταία Ενημέρωση
04/11/2009